SOUNDS OF EUROPE

 

Onbekend is onbemind. Afrikaanse funk en afrobeats, salsa, samba, reggae, reggaeton, allemaal vree wijs maar wat er hier dichterbij huis leeft, kennen we vaak niet eens. Nochtans, Europa ontploft bijna, wat betreft de muzikale verscheidenheid. Ok, swingt het misschien wat minder dan die afro? Of is het misschien gewoon een ànder soort swing?

Maak kennis met Sounds Of Europe: een internationale samenwerking tussen maar liefst 13 festivals uit 11 Europese landen, die uitwisseling tussen die festivals vlot mogelijk maakt, een uitzonderlijke kans om de muzikale diversiteit van ons continent te tonen.

In 2022 ging ’t project van start. Toen stond de Macedonische band Foltin bij ons op de planken. Vorig jaar programmeerden we de Slovaakse zangeres Júlia Kozáková, de Kroatische groep Veja, en Fanfara Station én Maria Mazzotta uit Italië.

Dit jaar programmeren we groepen uit Finland, Frankrijk, Slovakije en Servië:

Teho is een Fins power-fiddle duo dat muzikale grenzen verlegt terwijl het diep in de traditie geworteld is. De vioolspelers van Teho groeiden op in Centraal Ostrobothnië – een gebied dat bekend staat om zijn uiterst viriele en rijke volksmuziekleven. Ze spelen 2 concerten aan De Karavaan (Baudelopark) op 22 en 23 juli en zullen ongetwijfeld deelnemen aan de jam sessie o.l.v. Wim Claeys op 23 juli om middernacht.

Alice In WonderBand is een Servisch duo dat van body percussion hun métier heeft gemaakt. Ze brengen liederen uit ex-Joegoslavië, vaak met speciale assymetrische ritmes, in arrangementen voor stem en percussie op het lichaam. Op 20 juli om 20u en 21 juli om 18u30 brengen ze twee verschillende voorstellingen. Voor wie dit graag zelf eens probeert, is er een workshop op 21 juli om 16u. En dat allemaal aan Bord de l’Eau in het Baudelopark.

Nog meer volksmuziek, maar dan uit Frankrijk, én gemixt met techno, brengt het duo Le Mange Bal uit Toulouse op 22 juli aan Het Bal in Baudelopark. Deze groep brengt de meest levendige muzikale tradities van Bretagne, Occitanie en Auvergne tot leven in een samensmelting van geluid, folkdansen vermengd met elektro. Melodieën die een nieuwe dimensie krijgen, gedragen door percussie, bas en pakkende ritmes.

Slovakije komt opnieuw aan bod, en hoe. Sounds Of Europe inviteert Barbora Botošová uit Slovakije, een beloftevolle jonge violiste en haar groep – Martin Balogh en Trefpunt breidden er een hele roma avond aan, met een hommage aan Vera Bila en een typische oude woonwagen met kaartlezeres. Dat alles op 25 juli aan De Karavaan.

Meer info: www.soundsof.eu

Sounds Of Europe is een project van Trefpunt Festival vzw, ondersteund door Creative Europe. De partners zijn: Aux Heures d’Été (Nantes, Frankrijk), Colour Meeting (Policka, Tsjechië), Ethnoport Festival (Poznan, Polen), Etnosoi Festival (Helsinki, Finland), Hout Festival (Haarlem, Nederland), Music Meeting (Nijmegen, Nederland), Musicastrada (Italië), OFFest (Skopje, Macedonië), Sziget Festival (Budapest, Hongarije), Ring Ring Festival (Belgrado, Servië), Vidor Festival (Nyíregyháza, Hongarije), World Music Festival (Bratislava, Slovakije). De Kroatische groep Veja speelt in Gent dankzij het uitwisselingsprogramma van MOST, The Bridge for Balkan music.

 

 

JULI 2024
MA DI WO DO VR ZA ZO
×
01
×
02
×
03
×
04
×
05
×
06
×
07
×
08
×
09
×
10
×
11
×
12
×
13
×
14
×
15
×
16
×
17
×
18
19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
×
29
×
30
×
31
×
01
×
02
×
03
×
04