SOUNDS OF EUROPE

 

Onbekend is onbemind. Afrikaanse funk en afrobeats, salsa, samba, reggae, reggaeton, allemaal vree wijs maar wat er hier dichterbij huis leeft, kennen we vaak niet eens. Nochtans, Europa ontploft bijna, wat betreft de muzikale verscheidenheid. Ok, swingt het misschien wat minder dan die afro? Of is het misschien gewoon een ànder soort swing?

Maak kennis met Sounds Of Europe: een internationale samenwerking tussen maar liefst 13 festivals uit 11 Europese landen, die uitwisseling tussen die festivals vlot mogelijk maakt. Niet alle Europese landen zijn vertegenwoordigd maar ’t geeft Trefpunt en haar partners wel een uitzonderlijke kans om de muzikale diversiteit van ons continent te tonen.

In 2022 ging ’t project van start. Toen stond de Macedonische band Foltin bij ons op de planken. Dit jaar zien we het al een beetje groter en organiseren we een hele avond rond het project. We gaan elegant van start met Trefpunt protégée Merle, de Gentse zangeres die in de lijn van Zjef Van Uytsel, liedjes schrijft vanuit haar diepe hartkamers en onze Vlaamse kleinkunst met gloed vertegenwoordigt.

Over de nabije grenzen: naar Slovakije, Kroatië en Italië.

Sounds of Europe is niet zozeer uit op louterweg de volksmuziek van het land te tonen, maar wil eerder op zoek gaan wat nu leeft in die landen en dat kan evengoed rock zijn (Veja), of muziek van een bepaalde minderheid (Júlia Kozáková). Want een cultuur is nooit homogeen en is continu onderhevig aan invloeden van buitenaf, of van binnenuit. Te waardevol om die innerlijke rijkdom en diversiteit aan cultuuruitingen niet wat meer in de schijnwerpers te zetten. Meer nog, waar mogelijk wordt een verbinding gemaakt met lokale gemeenschappen, zoals dit jaar met de Slovaakse roma gemeenschap in Gent:

Hoewel onze schitterende Slovaakse zangeres Júlia Kozáková zelf geen roma is, groeide ze wel op met de muziek van de roma. Als een echte diva, laat ze zich graag omringen door volbloedmuzikanten uit de roma gemeenschap in Slovakije, waaronder cimbalom speler L’ubomír Gašpar. Te zien in het Baudelopark op 21 juli na een gipsy dansworkshop door de lokale dansgroep Amare Čerchenora en op de Sounds Of Europe-avond op het groot podium aan Sint-Jacobs op 22 juli.

Recentelijk is ook de Kroatische muziekscene aan een enorme opmars bezig. Levendiger dan ooit tevoren gaan jonge muzikanten aan de slag met elementen uit de volksmuziek, met jazz, rock en inspiratie uit de wereld. De groep Veja belichaamt dit optimisme helemaal. Na Veja trekken we richting Italië met de Italiaans-Tunesische groep Fanfara Station. De naam doet het al vermoeden: stilzitten wordt onmogelijk! Hier wordt Tunesische stambeli muziek geïnjecteerd met een dosis electro. De groep is door het intensieve touren in Europa helemaal gerodeerd en zal de avond ongetwijfeld in crescendo afsluiten.

Op zaterdag 22 juli staat de hele avond aan Sint-Jacobs in het teken van Sounds Of Europe, een thema dat uitblinkt in de programmatie. Maar blijf nog, want op de laatste feestenavond neemt Maria Mazzotti u mee naar het bella Italia, op dit moment een van de meest vooraanstaande stemmen uit Zuid-Italië. Met haar verrukkelijke naturel, een grote veelzijdigheid en uitgepuurde arrangementen, pakt ze iedereen moeiteloos in.  Het Europese feest eindigt al helemaal compleet met Make A Move, het geweldige Duits-Franse funk en hiphop collectief.

 

Sounds Of Europe is een project van Trefpunt Festival vzw, ondersteund door Creative Europe. De partners zijn: Aux Heures d’Été (Nantes, Frankrijk), Colour Meeting (Policka, Tsjechië), Ethnoport Festival (Poznan, Polen), Etnosoi Festival (Helsinki, Finland), Hout Festival (Haarlem, Nederland), Music Meeting (Nijmegen, Nederland), Musicastrada (Italië), OFFest (Skopje, Macedonië), Sziget Festival (Budapest, Hongarije), Ring Ring Festival (Belgrado, Servië), Vidor Festival (Nyíregyháza, Hongarije), World Music Festival (Bratislava, Slovakije). De Kroatische groep Veja speelt in Gent dankzij het uitwisselingsprogramma van MOST, The Bridge for Balkan music.

 

 

JULI 2023
MA DI WO DO VR ZA ZO
×
26
×
27
×
28
×
29
×
30
×
01
×
02
×
03
×
04
×
05
×
06
×
07
×
08
×
09
×
10
×
11
×
12
×
13
14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
×
24
×
25
×
26
×
27
×
28
×
29
×
30