DEBATTEN

 

We plooien niet …

… is de baseline voor de 34e editie van de Gentse Feesten Debatten. Elk thema ademt dit jaar de strijd tegen on- gelijkheid. Of het nu gaat over gezondheidszorg, verlo- ning, wonen, energie, telkens weer merken we dat de winstmachine op volle toeren draait. Voor velen is het besparen, voor sommigen is het zelfs vechten om te over- leven. De ideologische framing van rechts houdt voor dat dit onvermijdelijk is. Met de debatten tijdens de Gentse feesten willen we heldere maatschappelijke analyses bieden voor een sociaal-ecologisch alternatief.

Hier vind je het volledige programma van zaterdag 15 juli tot en met zondag 23 juli 2023 telkens van 14 tot 17.30 uur in NTGent:

Zaterdag 15.07:

De ongelijkheidsmachine, een verborgen Europese geschiedenis. Hoe kan het
dat een handvol mensen meer bezit dan de hel! van de wereldbevolking? Extreme ongelijkheid gaat over meer dan waanzinnige bankrekeningen. Het is een machine die haar territorium voortdurend uitbreidt, samenlevingen omwoelt, de verzorgingsstaat ontrafelt en uiteindelijk ook de democratie uitholt.

Moderator: Eric Goeman (initiatiefnemer Gentse Feesten Debatten) Panel: Paul Goossens (econoom, auteur De ongelijkheidsmachine), Dominique Willaert (gewezen artistiek leider Victoria DeLuxe), Kathleen Van Brempt (Europarlementslid Vooruit), Sara Matthieu (Europarlementslid Groen), Katrien Neyt (Gewestelijk secretaris ABVV O-VL), Veerle Verleyen (adjunct algemeen secretaris ACV Puls), Wouter Ryckbosch (Hoofddocent geschiedenis VUB), Peter Mertens (PVDA)

Zondag 16.07:

Ook voor vluchtelingen een gelijk- waardige en toegankelijke gezondheidszorg? Toegang tot het brede spectrum aan welzijns- en gezondheids- diensten is daar een randvoorwaarde voor. Voor mi- granten zonder verblijfsdocumenten, verzoekers om internationale bescherming en erkende vluchtelingen is dat vaak een complexe zaak. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de toegang voor deze uiteenlopende doel- groepen gelijkwaardig is?

Moderator: Charlotte De Kock (onderzoeker UGent). Panel: Lien Bruggeman (Fedasil), Hans Verrept (FOD Volksgezondheid), Rita Vanobberghen (Geneeskunde voor het volk), Ellen Verryt (Dokters van de Wereld), Koen Van Praet (Open Netwerk vzw)

Maandag 17.07:

Mag er nog sociaal overleg en syndicale actie zijn? De kwestie van franchising door Delhaize laat niemand onberoerd. Veel andere sociale conflicten tonen ook aan dat onderhandelen met de werkgevers moeilijk zo niet onmogelijk wordt. De overheid grijpt steeds meer in om de vrijheid van onderhandelen door de vakbond in te perken. Het inzetten van gerecht en deurwaarders wordt door werkgevers gebruikt om syndicale kracht aan banden te leggen. Hoe stoppen we de race to the bottom van loon- en arbeidsvoorwaarden?

Moderator: Rik Vancoillie (ex-coördinator vorming BBTK). Panel: Jan Buelens (jurist Progress Lawyers Network), Anja Vanro-baeys (Vooruit) Sacha Dierckx (economisch adviseur federaal ABVV), Cedric Claeys (vakbonds-verantwoordelijke ACV voeding en diensten regio Brussel), Katrien Degryse (vakbonds-verantwoordelijke ABVV-BBTK regio Gent)

Dinsdag 18.07:

Vlaanderen reloaded, geschiedenisles of politieke framing? Het Verhaal van Vlaanderen scoorde hoge toppen in de kijkcijfers en beroerde klein en groot. Volgens sommigen een prachtige reconstructie van onze Vlaamse geschiedenis, volgens anderen vooral een slimme politieke zet om met zo’n toegankelijk programma Vlaanderen als horizon van onze historische, sociale en politieke verbeelding ingang te doen vinden bij een breed publiek. Niet enkel in de media, maar ook in de culturele sector en het onderwijs is Vlaanderen alomtegenwoordig. Is dit een geschiedenisles of een ingezet politiek narratief?

Moderatoren: An De Bisschop (docent kunstagogiek, School of Arts, Gent) & Karim Zahidi (filosoof UGent). Panel: Jan Dumolyn (Hoogleraar geschiedenis UGent), Maika De Keyser (Historica KUL) Robrecht Vanderbeeken (filosoof)

Woensdag 19.07:

Jong en rebels, uitdagingen van de jonge activisten.Van de bezetting van de Blandijn in 1969 tot de klimaat-spijbelaars: het zijn vaak studenten en scholieren die het voortouw nemen. De studententijd is een periode waar veel jongeren hun wereldbeeld vormen, zich verenigen rond idealen en op straat komen. Na het afstuderen van de voortrekkers, verdwijnen die collectieven vaak. Die uitdaging lijkt nog groter voor de Gen-Z’ers. Zij lijken zich steeds meer op vrijblijvende basis te organiseren. Kunnen we dit jeugdig activisme omzetten in levenslang engagement?

Moderator: Jasper Desmedt (ABVV Oost- Vlaanderen). Panel: Simon Clement (activist in de Gentse woonbeweging), Hannah Aziza Ghulam Farag (ACV Puls), Jolien Paeleman (Extinction Rebellion), Tristan De Belser (Jongerencommissie Vlaams ABVV)

Donderdag 20.07:

Van neoliberaal naar welvaart- chauvenistisch: de extreemrechtse aanval op de welvaartsstaat. In heel Europa meet extreemrechts zich een sociaal imago aan, of beter, een imago dat sociaal en solidair is, of pleegt te zijn, met en uitsluitend voor het eigen etnisch gedefinieerde volk. Deze welvaart- chauvenistische koerswijziging werd ruim 30 jaar geleden ingezet en reisde al die tijd in tandem met de bezuinigingen op de wel-vaartsstaat. Waar staan we zoveel jaren later?

Moderator: Sofia Lamouchi (sociaal wetenschapper). Panel: Tijs Laenen (KUL), Koen Abts (KUL), Angeline Van Den Rijse (AC-ABVV), Michelle Ginée (sociaal werker OCMW), Peter Terryn (activist)

Vrijdag 21.07:

Een eigen huis. Een plek onder de zon? Over woonrecht en dakloosheid. Recente tellingen van het aantal dak en-thuislozen in diverse steden in Vlaanderen, Brussel en Wallonië tonen onthutsende cijfers. Ze zijn een teken aan de wand. Maar ook de kanarie in de koolmijn, dat het recht op wonen ernstig ondermijnd wordt. Wat is de stand van zaken aan de onderkant van de woonmarkt?

Moderator: Pascal Debruyne (lector Odisee Hogeschool). Panel: Joy Verstichele (Vlaams Huurdersplatform), Dirk Holemans (Groen), Sarah Lampen (Betonne Jeugd, dak- en thuislozennetwerk ‘dakuzie’), Tineke van Heesvelde (Saamo Brussel), Tom De Meester (PVDA), Wim Boone (Huurpunt), Lore Dewanckel (Ugent- onderzoekster dakloosheid)

Zaterdag 22.07:

Wie controleert onze energie? De energiecrisis van 2022-23 veroorzaakte een econo- mische schokgolf. Op een pijnlijke manier werd duidelijk hoe Europa a”ankelijk is van externe leveranciers. Maar het was niet enkel de Russische agressie die de prijzen- stijging veroorzaakte. De gewone gebruiker werd ook geconfronteerd met het speculatieve gedrag op de energiemarkt, met woekerwinsten voor de grote energie- bedrijven als gevolg. Op welke manier kunnen we die energiesector als maatschappij weer onder controle krijgen?

Moderator: Jan Dumolyn (hoogleraar geschiedenis UGent). Panel: Brecht De Smet, (Vakgroep Conflict & Development UGent), Aviel Verbruggen (Professor emeritus energie- en milieu-economie UA), Sven van Elst (directeur coöperatieve vennootschap ASTER), Onno Vandewalle (volksvertegenwoordiger PVDA), Meyrem Almaci (Groen)

Zondag 23 juli 2023:

Onder het asfalt en de kasseien ligt nog steeds het strand … ons strand. Is een andere wereld mogelijk? Waar is uiteindelijk de mondiale anders-globalistische beweging gebleven? Waarom was die andere wereld niet mogelijk? Wat met de neoliberale globalisering en de nieuwe mondiale krachtsverhoudingen? Hee! de technologische consumptiemaatschappij ons langzaam in slaap gesust? Hoe ziet een grote weigering er anno 2023 uit?

Moderator: Eric Goeman (Gentse Feesten Debatten). Panel: Jurgen Masure (Secretaris en BBTK bhv), Francine Mestrum (doctor in de sociale wetenschappen), Rik Pinxten (Prof. Em. Antropologie UGent), Esmeralda Borgo (onderzoekster en journaliste), Gie Goris (ex-hoofdredacteur MO- magazine), Myriam Vander Stichele (onderzoeker SOMO Amsterdam), Eric Corijn (stads -en cultuurfilosoof en hoogleraar)

Locatie: NTGent, Sint-Baafsplein 17, 9000 Gent.

Het team dat zorgt voor de inhoud en het modereren van de debatten bestaat uit: Eric Goeman, Jan Dumolyn, An De Bisschop, Jasper Desmedt, Sofia Lamouchi, Pascal Debruyne, Charlotte De Kock, Karim Zahidi & Rik Vancoillie. De Gentse Feesten Debatten zijn gratis. Een initiatief van Democratie 2000 i.s.m. Trefpunt & Stad Gent.

Info: gentsefeestendebatten.be / Facebook: Gentse Feestendebatten

JULI 2024
MA DI WO DO VR ZA ZO
×
01
×
02
×
03
×
04
×
05
×
06
×
07
×
08
×
09
×
10
×
11
×
12
×
13
×
14
×
15
×
16
×
17
×
18
19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
×
29
×
30
×
31
×
01
×
02
×
03
×
04