DUURZAAMHEID

Duurzaamheid en ecologie zit in het DNA van Trefpunt Festival, zo doen we er alles aan onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. We maakten een lange lijst met mogelijke acties, sommige realiseren we dit jaar, anderen zijn lange termijn.


Klimaatprijs

Met het toekennen van Gentse Klimaatprijs rijken we samen met het GMF een prijs uit aan individuen of organisaties die op een originele en krachtige manier bijdragen tot een rechtvaardige klimaattransitie. Vorig jaar nog uitgerekt aan Veggie is hallal en Volvo. De winnaars van dit jaar kom je te weten op zondag 28 juli, om 21u45 op het Walter De Buckplein.


De Gentse klimaatfietstochten door de Groene Werf

Gent draagt graag een ecologische boodschap uit, maar tegelijk is de stad wel verantwoordelijk voor een vijfde van de Vlaamse CO2-emissies en één derde van alle industriële emissies van Vlaanderen. Als Gent dus ten laatste tegen 2045 klimaatneutraal wil worden, moet de hele regio één grote groene werf worden: er wachten ons immense inspanningen om onze emissies te verminderen/stop te zetten (en toch onze industrie te behouden).

De fietstocht trekt langs positieve voorbeelden van bedrijven, organisaties, stadsdelen en individuen die bijdragen tot een lagere uitstoot of die aantonen hoe we ons voorbereiden op de opwarming. Van de industrie in de haven over groenpolen en klimaatassen die voor verkoeling moeten zorgen tot sociale initiatieven die kwetsbare mensen betrekken. Het wordt enerzijds een mooie fietstocht, maar anderzijds ook een sterke confrontatie met inspirerende voorbeelden en de grote uitdagingen waar we nog voor staan.

De fietstochten starten telkens om aan het Baudelopark, data zullen we hier nog zetten. Reserveren kan op [email protected].

In samenwerking met het Gents Klimaatforum.


Lokale artiesten – ecologisch transport

Trefpunt biedt een podium aan veel, heel veel lokale artiesten, vanuit een artistieke visie en de nood aan steun voor onze rijke lokale muziekproductie, maar evenzeer vanuit een ecologische visie om de transportkosten en bijkomende emissies zoveel mogelijk te beperken. Ook andere kleine verplaatsingen doen we zoveel als mogelijk met fietsen, bakfietsen en driewielers van de Fietsambassade en de elektrische deelwagens van Coopstroom i.s.m met Btechnics worden die met laadpalen op de feestzone elke dag terug opgeladen.


Herbruikbare bekers

Een revolutie op de feesten al jaren bezig is, en nu ook het volledig Belgisch festivallandschap bereikt heeft, de herbruikbare beker. Dit jaar het resultaat van een samenwerking tussen de Gentse Feesten-organisatoren. Wij kijken al al enorm naar uit.
Inwisselen kan je op alle pleinen én we zorgden nog eens voor extra inwisselpunten
. Nog vragen? Die zullen binnenkort beantwoord worden op de website.

 


Cyclus

Culinair genieten in een creatieve, sociale en ecologische omgeving? Kom naar Cyclus op de nieuwe locatie langs de kade in het vernieuwde Baudelohof. Omringd door een volledig gerecycleerde inkleding bestaande uit afgedankte stoelen, bestek en borden kun je in de zon genieten van een drankje of van streekgerechten en multiculturele schotels. Aardig verzorgt de maaltijd met lokale producten, Trefpunt het kader en de bediening.


 

JULI 2024
MA DI WO DO VR ZA ZO
×
01
×
02
×
03
×
04
×
05
×
06
×
07
×
08
×
09
×
10
×
11
×
12
×
13
×
14
×
15
×
16
×
17
×
18
19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
×
29
×
30
×
31
×
01
×
02
×
03
×
04