TREFPUNT FESTIVAL = 9 PODIA

Trefpunt Festival herbergt dit jaar maar liefst 9 podia!

Op het Walter de Buckplein treden er dagelijks topartiesten op. De zeer variërende line-up met o.a. HK, Bombino, Raymond Van Het Groenewoud, Flip Kowlier en levende legende Dizzy Mandjeku zal je geen enkele avond vervelen. Na de optredens laten we je nog niet naar huis gaan, want we gaan nog tot 5 uur door met wervelende dj-sets. Nieuw is de Gentse Crochet, dagelijks tussen 16 en 18u30, waar jong talent uit diverse disciplines zijn eerste stappen op het podium kan wagen.

In het Baudelohof kan je de kater uit je lijf dansen, er zijn namelijk zowel op de Dansvloer als in de Salsabar dansinitiaties. Ben je een minder actief persoon op de day after, kom dan rustig naar de circusacts kijken langs de vernieuwde kade (Bord de l’Eau) of leg je in in het gras met een cocktail bij de hand. De Spiegeltent staat er dit jaar niet maar het Vuurkamp is de plaats voor jazz, folk, world, blues en folk in kleine formatie met de nodige dosis improvisatie. Dagelijks kan je er ook de nieuwe lichting Jonge Wolven aan het werk zien om 18u.

Helemaal nieuw is het 9000 Represent podium achter de Dansvloer, op de binnenkoer van de Ottogracht. Daar kan je alle elementen van de hiphop cultuur horen, zien en ook leren, want dagelijks hebben we ook workshops en open mics.

Ben je een liefhebber van klassieke muziek, dan kan je niet naast de Gentsche Festspiele. In samenwerking met het KASK organiseren we in de Miry 8 dagen klassiek en niet zo klassiek in de Belvedere (Schoonzicht torentje). Naast de Gentse Vleugels vinden in de Miry ook de Gentse Feestendebatten plaats, vanaf 16 juli, dagelijks om 14u.

Nog meer klassiek brengen we in de Sint Jacobskerk, dagelijks vanaf 16 juli om 11u, tijdens 9 matinéeconcerten die we samen met Jacobus vzw organiseerden.

Ook literatuur heeft een plaats op Trefpunt Festival, op het Literair Zomerlief, brengen we namelijk bekende lezers samen met hun favoriete auteurs. Samen praten ze over de fragmenten die hen het meeste raken, elke dag in KANTL.

GENTSE CROCHET

Crochet?
Een crochet is een andere naam voor vrij podium. Tot in de jaren ’80 was er tijdens elke Gentse Feesten jaarlijks een crochet op het Walter De Buckplein. Artiesten van alle slag deden mee en dongen naar de te winnen prijzen: hespen en bloendes, volgens de traditie. Op het podium hing een grote haak (vandaar de naam crochet), die door de toneelmeester gebruikt werd om in geval van nood de artiest van het podium te trekken. Het publiek mocht stemmen en besliste wie er aan de haak moest. Niet alle deelnemers hebben een accuraat, artistiek zelfinzicht, toch?

Hoe we dat in 2022 aanpakken, zal blijken op de Feesten. Dat van die haak zullen we nog wel zien.

De Gentse crochet gaat dagelijks door op het Walter De Buckplein tussen 16u00 en 18u30. En ook dit jaar zijn er prachtige prijzen te winnen. De hoofdprijs – een betaald optreden op de Feesten van 2023 – wordt uitgereikt door de 5-koppige jury. Wie de 2de prijs wint, mag zelfs kiezen: een hesp van 7 kg of 7 kg broccoli.

Wij verwelkomen alle artiesten, die vinden dat ze op de Gentse Feesten moeten kunnen optreden, maar niet gevraagd worden. Zangers, dansers, leeuwentemmers, acteurs, muzikanten, acrobaten, cabaretiers, jongleurs, rappers, vuurspuwers en grappenmakers… meldt u aan en speel op het Walter De Buckplein!

[email protected]

Een initiatief van Wim Claeys, met steun van de Stad Gent en Trefpunt Festival vzw.

TREFPUNT FESTIVAL 2019

Dit was de 50ste editie van het Trefpunt Festival tijdens de Gentse Feesten…

Een volksfeest waar traditie en vernieuwing elkaar ontmoeten en waar er veel meer te beleven valt dan goede muziek. Met ieder jaar meer enthousiasme zetten we de overlevering van onze peetvader Walter de Buck verder. Kordaat, vol vuur, ingetogen, maar toch ongeremd.